layout | product | berries.jpg | berries.jpg

Loopsnelheid op 45-ste jaar goede maatstaf voor veroudering

De loopsnelheid waarmee mensen lopen als ze 45 jaar oud zijn, blijkt volgens wetenschappers gerelateerd aan fysieke verouderingsprocessen in ons lichaam. Hoe langzamer iemand loopt, hoe sneller de lichamelijke en geestelijke achteruitgang volgens een groep internationale onderzoekers.

1.000 mensen geboren in de jaren 70 in Nieuw Zeeland  zijn vanaf hun kinderjaren tot aan hun 45-ste jaar gevolgd en gedurende deze jaren werden allerlei testen afgenomen en werden er scans van de hersenen gemaakt.

De onderzoekers vonden een verband tussen trage loopsnelheid bij de leeftijd van 45 jaar en snelheid van verouderingsprocessen.  Ook vonden de onderzoekers dat mensen die langzamer lopen, er ouder uit zien in hun gezicht en kleinere hersenen hebben, dan mensen die sneller lopen op die leeftijd.

Al eerder werd het verband tussen lage loopsnelheid en een verhoogd risicico op dementie en lichamelijk verval bij ouderen gepubliceerd. 

'Versnelde veroudering'

Deze studie laat zien dat loopsnelheid al vele tientallen jaren voordat we op hoge leeftijd zijn, een risico kan aangeven, aldus Professor Terrie E Moffitt, de eerste auteur van deze studie en verbonden aan het King's College in Londen en Duke University in Durham NC in de Verenigde Staten.

Zelfs op de leeftijd van 45 jaar vonden de onderzoekers een flinke variatie in loopsnelheid. In het algemeen zagen ze bij de langzaamste lopers tekenen van versnelde veroudering. Dit zagen ze bij bijvoorbeeld de longen, de tanden en het afweersysteem. 

 

Al langer was bekend dat loopsnelheid op hoge leeftijd gerelateerd is aan het risico op dementie en kwetsbaarheid, maar volgens lead onderzoeker professor Terrie E. Moffitt, verbonden aan het King's College in Londen and Duke University in Durham NC in de Verenigde Staten, was het verrassend dat al tientallen jaren voor het bereiken van een hoge leeftijd, de loopsnelheid een goede indicator voor het individule verouderingsproces is.

De paden op, de lanen in...

We wisten al dat wandelen en regelmatige beweging tot op hoge leeftijd goed voor ons is. Nu weten we ook wat ons te doen staat als we ons eigen verouderingsproces niet willen versnellen: van de bank af, achter het bureau vandaan en met stevige pas aan de wandel! 

Voor u gelezen in BBC Health News Meer informatie

Reacties

Uw reactie:

U heeft uw naam niet opgegeven
U heeft geen of een ongeldig e-mailadres opgegeven

Wij hebben uw reactie succesvol ontvangen.
Oeps, er is iets mis gegaan bij het versturen. Probeer het later opnieuw.

{{post.naam}}: {{post.reply}}