Naar de visboer en de groenteboer als je gezichtsverlies op latere leeftijd wilt voorkomen

  • Door dagelijks 200 gram groente, twee stuks fruit en twee keer per week vis te eten, verlaag je het risicio op maculadegeneratie met 42%!

  • Maculadegeneratie is een typische verouderingsaandoening. Een heel vervelende, want een grijze wazige vlek in het midden van je oog zorgt ervoor dat lezen en gezichten herkennen steeds lastiger wordt.

  • Er is geen behandeling die dit geneest. Met medicijnen en injecties in de oog kan de voortgang soms worden afgeremd, maar jammer genoeg komt niet iedereen hiervoor in aanmerking. In een vergevorderd stadium kan het zicht zo slecht worden dat contrast, kleuren en de details verdwijnen.

  • In Nederland zijn er nu al zo'n 500.000 mensen met ouderdomsvlekjes op het netvlies, het voorstadium van maculadegeneratie. Bij 1 op de 6 mensen hiervan ontwikkelt een ernstige vorm, die tot slechtziendheid of zelfs blindheid kan leiden.

  • Gelukkig weten we nu dat er wel iets is wat we kunnen doen om de aandoening te voorkomen: door dagelijks 200 gram groente en twee stuks fruit te eten, en twee keer per week vette vis te nemen, blijkt het risico op het ontwikkelen van deze aandoening met 42% te verminderen. Alleen al het twee keer per week eten van vette vis verlaagt het risico met 24%!

   Deze data komen uit een grootschalig en langdurig bevolkingsonderzoek (ERGO) in Rotterdam. Daar doen 15.000 mensen van 45 jaar en ouder aan mee.

   De omega-3–vetzuren uit vette vis en anti-oxidanten uit groenten - zoals spinazie, boerenkool, paprika en veldsla- spelen een belangrijke rol bij het gezond houden van ons netvlies.

   In het Rotterdamse onderzoek nam zelfs het risico op verlies van gezichtsvermogen af bij mensen bij wie de oogziekte in de familie zit, wanneer ze gezond aten. Bij ander onderzoek werd er zelfs na 5-12 weken al een verbetering van het gezichtsvermogen waargenomen.

   De visboer en de groenteboer zijn dus de beste apotheek als je gezichtsverlies op latere leeftijd wilt voorkomen!

    

  •  

Reacties

Uw reactie:

U heeft uw naam niet opgegeven
U heeft geen of een ongeldig e-mailadres opgegeven

Wij hebben uw reactie succesvol ontvangen.
Oeps, er is iets mis gegaan bij het versturen. Probeer het later opnieuw.

{{post.naam}}: {{post.reply}}