Voor u gelezen: "Low dietary protein intakes and associated dietary patterns and functional limitations in an aging population".

Auteurs van dit onderzoek: Krok-Schoen et al, J Nutr Health Aging 2019. 

 

De “National Health and Nutrition Examination Survey” (NHANES) is een grootschalig lang-lopend onderzoek naar de gezondheidsstatus en voedingsinname van de Amerikaanse bevolking. Het onderzoek loopt al sinds ca. 1960 en sinds 1999 wordt jaarlijks een representatieve selectie van deelnemers uit verschillende bevolkingsgroepen uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek. De verzamelde data geven een schat aan informatie en onderzoekers gebruiken deze om allerlei gezondheidsstatistieken te maken. Daarnaast worden de data gebruikt om verbanden te leggen tussen gegevens over bijvoorbeeld de inname van bepaalde voedingsmiddelen of voedingsstoffen en de gezondheidsstatus van de deelnemers.

Het artikel dat we voor u gelezen hebben geeft een analyse van de data die verzameld is tussen 2005 en 2014 onder zelfstandig levende volwassenen van 50 jaar en ouder (in totaal 5.794 mannen en 5.886 vrouwen, verdeeld in drie leeftijdscategorieën: 51-60, 61-70 en >70 jaar). Voor 30-50% van de mannen en vrouwen in de verschillende leeftijdscategorieën was de eiwitinname lager dan wat aanbevolen is (0,8 g/kg lichaamsgewicht). De mensen die te weinig eiwit aten, hadden over het algemeen een minder goed dieet, met vooral natuurlijk minder eiwitrijke producten in hun voeding (zoals vis, vlees, melkproducten, en plantaardige eiwitrijke producten). Daarmee aten ze ook te weinig van een groot aantal vitamines en mineralen. De auteurs hebben ook onderzocht hoe degenen die te weinig eiwit aten scoorden op allerlei vragen naar hun fysieke vermogens (bijvoorbeeld of ze konden knielen, blijven staan voor een langere periode, etc). Hieruit bleek dat de groep die te weinig eiwit at, significant meer fysieke beperkingen ervaarde dan de groep die genoeg eiwit at. Dat was voor alle drie de leeftijdscategorieën het geval.

Op basis van dit type onderzoek kunnen we niet zeggen of de verschillen in het aantal fysieke beperkingen komt door de lagere eiwitinname, maar het is wel in overeenstemming met de bevindingen van andere onderzoeken. Het inzicht dat in Amerika, waar je juist zou verwachten dat de meeste mensen wel genoeg (of eigenlijk teveel) eiwit-rijke producten zoals vlees eten, een behoorlijk deel te weinig eiwit inneemt, is wel onverwacht en opmerkelijk. Het laat zien dat voldoende eiwit in de voeding een uitdaging is, niet alleen voor 70-plussers maar blijkbaar ook al vanaf je 50e. De onderzoekers benadrukken dat diëtisten hier alert op moeten zijn als zij individuele patiënten helpen en begeleiden.

 

Wilt u het complete artikel/onderzoek lezen? Dit kan via deze link

Reacties

Uw reactie:

U heeft uw naam niet opgegeven
U heeft geen of een ongeldig e-mailadres opgegeven

Wij hebben uw reactie succesvol ontvangen.
Oeps, er is iets mis gegaan bij het versturen. Probeer het later opnieuw.

{{post.naam}}: {{post.reply}}