"De 'R' zit weer in de maand"

Als de dagen langer worden en de zon in Nederland niet meer krachtig genoeg is om de aanmaak van vitamine D door onze huid te stimuleren, moeten we op tijd gaan denken aan inname van extra vitamine D.

 

We hebben vitamine D nodig voor stevige botten en tanden. Daarnaast is vitamine D nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken, en daarmee het risico van osteoporose te verminderen. Vitamine D speelt ook een belangrijke rol bij het in stand houden van een goede spierfunctie en voor een goede werking van het immuunsysteem.  Wist u dat lage vitamine D-spiegels leiden tot verminderde kwaliteit van spierweefsel? Dit geldt ook voor de hartspier: een tekort aan vitamine D is gerelateerd aan het optreden van hartfalen en een verhoogd risico op vallen. De streefwaarde van vitamine D voor personen tot 70 jaar is >30 nmol/l; vanaf 70 jaar wordt >50 nmol/l aangeraden.

 

  • Ons lichaam maakt vitamine D3 aan in de huid, onder invloed van de UVB-straling van zonlicht. Hoeveel er wordt aangemaakt, hangt af van de sterkte van zonnestraling.
  • Omdat Nederland rond de 52ste breedtegraad ligt, is de zonnestraling in de herfst- en wintermaanden niet krachtig genoeg om de aanmaak van vitamine D voldoende te stimuleren. Dus als de ‘R’ in de maand zit, is er een groter risico op een vitamine D-tekort. 
  • Daarnaast neemt het vermogen van de huid om zonlicht in vitamine D om te zetten af bij het ouder worden tot slechts 10% van dat van jonge mensen. Ouderen hebben mede daarom meer vitamine D nodig dan zij uit zonlicht of voeding kunnen halen.
  • Daarom adviseert de Gezondheidsraad naast jonge kinderen, ook vrouwen na de overgang en alle mensen van 70 jaar en ouder om extra vitamine D te nemen.

 

Om u dat makkelijk te maken hebben we aan de bolletjes van BonDuo extra vitamine D toegevoegd. Chocolade bevat van nature al wat vitamine D, en is zodoende een hele goede en natuurlijke ‘drager’ van vitamine D, zodat de vitamine goed door de darmwand wordt opgenomen. Met vitamine D pilletjes is dat jammer genoeg lang niet altijd het geval, omdat vitamine D, als vet-oplosbare vitamine, namelijk een klein beetje vet nodig heeft voor opname in ons lichaam.

 

Gezond, gemakkelijk en lekker – dat waren onze uitgangspunten bij het ontwikkelen van BonDuo. Want zeg nou zelf: chocolade is toch veel lekkerder dan de lepel levertraan die vroeger werd gegeven!

 

Marjanne Prins

Diëtiste en bedenker van BonDuo 

Reacties

Uw reactie:

U heeft uw naam niet opgegeven
U heeft geen of een ongeldig e-mailadres opgegeven

Wij hebben uw reactie succesvol ontvangen.
Oeps, er is iets mis gegaan bij het versturen. Probeer het later opnieuw.

{{post.naam}}: {{post.reply}}