Voor u gelezen: 'Gezond oud met eiwitten'

'Gezond oud met eiwitten' is gepubliceerd door NRC.nl op 5 April 2019.

 

Dr. Marian de van der Schueren, lector voeding en gezondheid aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en senior onderzoeker diëtetiek en voedingswetenschappen aan Amsterdam UMC, legt aan NRC.nl uit waarom eiwitten voor ouderen cruciaal zijn.

Dr. de van der Schueren: “Er wordt altijd op gehamerd dat we niet te vet en te zout moeten eten en dat we op onze bloeddruk moeten letten, maar als we ouder worden gaan er andere regels gelden. Het wordt belangrijker om onze spieren intact en onze vitaminen en mineralen op peil te houden.” En dat eerste, doe je volgens Dr. de van der Schueren door te trainen en eiwit te eten.

Als we ouder worden, hebben we meer eiwit nodig doordat we minder efficiënt met eiwit omgaan. Omdat het velen niet lukt om voldoende eiwit te eten, is maar liefst een op de tien 65-plussers is ondervoed. Als er sprake is van een acute of chronische ziekte, loopt dat op naar een op de drie, aldus dr. de van der Schueren. Als we aan ondervoeding denken, stellen wij ons veelal ondergewicht voor. Ondervoeding kan echter ook voorkomen als je te dik bent – het heeft in dit geval echt met de eiwit inname te maken.

Op de vraag waarom eiwit zo belangrijk zo belangrijk is, gaat het volgens dr. de van der Schueren niet alleen over de spiermassa, maar ook weerstand en geestelijke gesteldheid. Ook heeft ongewenst verlies van spieren weer gevolgen voor je mobiliteit en voor bijvoorbeeld je longcapaciteit.

“Achteruitgang hoort bij het ouder worden, maar door goed te eten en te bewegen kun je het vertragen. Als je voldoende eiwit eet, loop je ook minder kans om te vallen en als je toch valt, heb je minder kans dat je iets breekt. Eiwitten kunnen dus het verschil maken tussen wel of niet zelfstandig thuis kunnen blijven wonen; ze hebben een directe invloed op je zelfredzaamheid.”

 

Lees het complete artikel op NRC.nl. Wilt u meer weten over de gevolgen van een eiwittekort? Lees dan verder via deze link.

Reacties

Uw reactie:

U heeft uw naam niet opgegeven
U heeft geen of een ongeldig e-mailadres opgegeven

Wij hebben uw reactie succesvol ontvangen.
Oeps, er is iets mis gegaan bij het versturen. Probeer het later opnieuw.

{{post.naam}}: {{post.reply}}