Cultuurtip: bezoek Van Gogh door heel Nederland

Echte Hollandse glorie: Vincent van Gogh. Hij is wereldberoemd en er staat ’s zomers niet voor niets een lange rij voor het Van Gogh Museum. Nu is Amsterdam echter niet de enige plek, verbonden aan van Gogh. Wij hebben voor u vijf locaties opgezocht met interessante en mooie bezienswaardigheden over het leven en de kunst van Vincent van Gogh.

1. Van Gogh Village in Nuenen (NB)

Vincent van Gogh heeft 2 jaar (1883-1885) in zijn ouderlijk huis in Nuenen gewoond en gewerkt, waar hij o.a. zijn bekende figuurstuk ‘de Aardappeleters’ heeft gemaakt. Vincent was bijzonder gesteld op Nuenen en hij werkte in weverijen, buiten op het land en op zijn atelier.

Het Van Gogh Village bestaat uit Museum Vincentre waar je verhalen hoort over Vincent en Nuenen, zijn standbeeld op het dorpsplein, een Van Gogh monument van bekende beeldhouwer Hildo Krop en een dorpswandeling langs 23 locaties. 14 van deze locaties zijn door Vincent geschilderd of geschetst. De overige objecten zijn gebouwen met een bijzondere betekenis of standbeelden.

Ook is er in het Van Gogh Village het bijzondere Roosegaarde fietspad. Kunstenaar-ontwerper Daan Roosegaarde heeft een prachtig en romantisch fietspad gecreëerd met duizenden fonkelende steentjes – alsof een fragment van het Van Goghschilderij “The Starry Night” in het asfalt is verwerkt. Overdag neemt het fietspad licht op en ’s avonds geeft het weer licht af. Het fietspad is 600 meter lang en is deel van de Van Gogh Fietsroute, die de erfgoedlocaties rond de schilder in Noord-Brabant met elkaar verbindt.

 


De Sterrennacht van Vincent van Gogh (1889)

2. Van Gogh Kerk in Etten-Leur (NB)

Van 1875 tot 1882 verbleef de familie van Gogh in het Brabantse Etten. De Van Gogh Kerk is de plek waar Vincent’s vader zeven jaar lang dominee is geweest. Zelfs de preekstoel en dezelfde orgel staan er nog! In deze periode laat Vincent van Gogh zich voor het eerst registreren als kunstschilder. Deze kerk laat een kleurrijke tentoonstelling zien die het verhaal over het begin van Vincent’s carrière vertelt in de vorm van wandpanelen, kleurrijke ramen, vitrines, een animatie en een film.

3. Van Gogh in het Kröller-Müller in Otterlo (GD)

Het Kröller-Müller Museum bevat de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld: bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen. De stichters van het Kröller-Müller Museum – Anton en Helene Kröller-Müller zijn de reden dat het museum zo een uitstekende collectie van Van Gogh bevat. Zij hebben maar liefst 91 schilderijen en meer dan 180 werken op papier gekocht tussen 1908 en 1929 met een vrijwel onbeperkt budget. Helene noemt Van Gogh ‘een van de grote geesten van de moderne kunst’. Dat is opmerkelijk, want Van Gogh was toen slechts in kleine kring bekend.

In de Van Gogh galerij zijn in wisselende opstelling circa 40 werken van Vincent van Gogh te zien. Daarnaast bevat het Kröller-Müller topstukken van verschillende moderne meesters.

4. Van GoghHuis in Zundert (NB)

Vincent van Gogh is op 30 Maart 1853 geboren in Zundert, Noord-Brabant. Helaas is zijn geboortehuis afgebroken, maar staat op de geboortegrond van deze kunstenaar het Van GoghHuis. Het Van GoghHuis noemt zich geen museum, maar een actieve belevingswereld voor zowel kunstliefhebber als toerist.  Er is zowel een vaste tentoonstelling over Vincent, als wisseltentoonstellingen over kunstenaars van de 20e en 21e eeuw die zich lieten of laten inspireren door het werk en/of leven van Vincent van Gogh. Ook is er het Van Gogh Documentatiecentrum dat in teken staan van onderwijs en wetenschap.

In Zundert vindt u ook het Van Goghkerkje, aan het Vincent van Goghplein 1. Dit is een protestantse kerk uit 1805 waar Vincent’s vader, Theodorus van Gogh, predikant was. Voor de kerk staat een standbeeld van Vincent en zijn broer Theo van Gogh. Dit beeld van de Franse kunstenaar Ossip Zadkine uit 1963, toont de nauwe band en diepe vriendschap tussen de gebroeders.

 

We hopen dat u met deze tips inspiratie heeft kunnen opdoen voor leuk cultureel dagje binnen Nederland! Mocht u nog leuke tips hebben voor een dagje uit, laat het ons vooral weten via info@bonduo.nl

Reacties

Uw reactie:

U heeft uw naam niet opgegeven
U heeft geen of een ongeldig e-mailadres opgegeven

Wij hebben uw reactie succesvol ontvangen.
Oeps, er is iets mis gegaan bij het versturen. Probeer het later opnieuw.

{{post.naam}}: {{post.reply}}