blog | IMG_4546.jpg | IMG_4546.jpg

Door slaapgebrek verandert je stofwisseling en krijg je ook nog eens meer trek in vet en ongezond eten

Als je een week lang te weinig slaapt, worden vetten in het bloed sneller opgenomen en opgeslagen in het lichaam. Ook blijk je minder snel een vol gevoel te hebben, waardoor je makkelijk te veel eet. Bovendien hebben we ook nog eens een sterke voorkeur voor vet en calorierijk eten na een korte nacht. Een nacht goed slapen zorgt wel voor herstel, maar niet volledig. Dat blijkt uit twee Amerikaanse studies met gezonde vrijwilligers.

 

Na 5 nachten slaaptekort bleken de proefpersonen na dezelfde maaltijd minder verzadigd. Uit bloedonderzoek bleek dat door het tekort aan slaap, vetten sneller worden opgenomen uit het bloed en sneller werden opgeslagen in het lichaam. Ook waren insulineniveaus tijdens de periode van slaapgebrek verhoogd. Na een nacht goed slapen was het verzadigingsgevoel weer terug op het niveau van voor het slaapgebrek. De waardes van vetstofwisseling waren niet helemaal hersteld na een goede nacht slaap. 'Als vetten snel worden opgeslagen, gebruikt het lichaam de vetten niet meer als brandstof, maar geeft het de voorkeur aan suiker,’  volgens professor Greg Shearer van Penn State University. ‘In deze studie vonden we bewijs dat slaapgebrek dit proces versnelt.’ Onderzoeker Kelly Ness: ‘Dit verklaart dat langdurig gebrek aan slaap, het risico op obesitas, diabetes of andere metabole ziektes kan verhogen’.

 

Een andere groep Amerikaanse onderzoekers bestudeerden het eetgedrag van 25 gezonde mensen. Eerst sliepen deze mensen 7 tot 9 uur op een nacht. De dag erna kregen ze standaard maaltijden aangeboden en was er de mogelijkheid om snacks te pakken van een buffet. Vervolgens maakten ze een korte nacht van maar 4 uur, kregen ze vergelijkbare maaltijden als de vorige dag en weer het snack-buffet. Toen die mensen de keus kregen wat ze mochten eten, bleek dat ze kozen voor meer calorierijke voeding dan na hun gewone nacht slaap. Ook de dag erna, toen ze weer een nacht volledige slaap hadden gehad, kozen ze voor eten met meer calorieën.

 

Slaapgebrek verandert de manier waarop onze hersenen geuren verwerken

Met MRI-scans werd er gekeken wat er gebeurde in het brein. Uit deze scans bleek dat de hersenen bij mensen met slaapgebrek sterker reageerden op geuren. Daarbij is er een vertraging in de communicatie tussen het gebied in het brein dat geuren registreert en het gebied wat de voedselinname controleert. Daardoor veranderen de beslissingen over wat iemand kiest om te eten. ‘Als je lasty van slaaptekort hebt, dan krijgen deze hersengebieden niet genoeg informatie en dit ga je overcompenseren met eten dat meer calorieën bevat’, vertelt Thorsten Kant, professor neurologie aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago.

 

Bronnen:

Journal of Lipid Research

Science Daily

Reacties

Uw reactie:

U heeft uw naam niet opgegeven
U heeft geen of een ongeldig e-mailadres opgegeven

Wij hebben uw reactie succesvol ontvangen.
Oeps, er is iets mis gegaan bij het versturen. Probeer het later opnieuw.

{{post.naam}}: {{post.reply}}