blog | IMG_4546.jpg | IMG_4546.jpg

 

Dagje uit: bezoek een wijngaard in Nederland

Zoals voormalig sommelier van Inter Scaldes (***) Koen van der Plas al zei: ‘Nederlandse wijn is geen zure meuk meer’. De Nederlandse wijnen worden van steeds betere kwaliteit door de ontwikkeling van nieuwe rassen die beter tegen het Hollandse weer en bepaalde ziektes kunnen.

In Nederland is daarom ook wijnbouw in opmars, met als gevolg dat er mooie wijngaarden door het hele land te vinden zijn. Het is daarom bijzonder leuk om verschillende ‘koude’ druivenrassen uit te proberen in de plaats van herkomst. En dat is niet alleen genieten om de lekkere wijn, maar vaak ook om het mooie landschap eromheen. Wij hebben een paar wijndomeinen voor u opgezocht, binnen verschillende provincies in Nederland:

  1. Wijngaard St. Martinus in Vijlen, Limburg.

Wijngaard St. Martinus vind je in het meest zuidelijkste puntje van Nederland en het is een indrukwekkende plek. Niet zozeer omdat je honderden hectaren aan wijndruiven vindt, maar vooral vanwege de visie van eigenaar Stan Beurskens. Volgens hem staat wijngaard St. Martinus voor duurzaamheid, innovatie en kwaliteit. Voorbeelden zijn dat de wijngaard alle reststoffen zelf opnieuw gebruikt – van de plant tot de druif – in het wijnproductieproces. En dat betekent nauwelijks afval. Ook worden geen bestrijdingsmiddelen tegen onkruid gebruikt door de geavanceerde machines die ze gebruiken om de grond los te trillen. Door gebruik van nieuwe rassen (90% van de wijngaard) hoeft er 70-80% minder gespoten te worden met pesticiden.

Maar dat is niet alles, het water wordt meerdere keren hergebruikt en de inzet van aardwarmte en LED-verlichting zorgen voor een minimaal energieverbruik.

Deze innovatie en duurzaamheid is natuurlijk prachtig, maar daar heb je niets aan als de wijn niet smaakt. Gelukkig zit dat meer dan goed: bijna alle wijnen van Wijngaard St. Martinus zijn door de jaren heen bekroond met nationale en internationale prijzen. Inmiddels zijn er meer dan 150 medailles ontvangen van onder meer de Wijnkeuring van de Lage Landen, de keuringen in Berlijn, Freiburg, Parijs en Seoul.

U kunt de wijngaard bezoeken voor een proeverij, rondleiding of u kunt zelfs deelnemen tijdens het jaarlijkse Plukevent. Voor de openingstijden en adresgegevens ga naar www.wijngaardmartinus.nl

  1. Wijngaard de Frysling in Twijzel, Friesland.

De Frysling is de noordelijkste wijngaard van Nederland, ontstaan in 2009. Hier wordt op 1,5 hectare grond zes verschillende druivenrassen verbouwd. Onder deze druivenrassen vind je o.a. de Cabernet Cortis, Johanniter, Souvignier Gris – de relatief nieuw ontwikkelde rassen die dus zoveel beter tegen het Hollandse klimaat kunnen.

Niet alleen vind je bij de Frysling witte en rosé wijnen, maar ook mousserende wijnen en zelfs een prosecco (Frysante). De mousserende wijn (Brûswyn) won zelfs een zilveren medaille in de Wijnkeuring van de Lage Landen 2018 en de ereprijs: de beste mousserende wijn van Nederland en België. Ook mocht de Frysling de ereprijs ‘beste wijngaardeniers’ in ontvangst nemen – een prijs die wordt gedeeld met bovenstaande Wijngaard St. Martinus uit Vijlen.

Bij de Frysling kun je op maat gemaakte arrangementen boeken zoals rondleidingen, wijnproeverijen en creatieve workshops. Er staat een 120-jaar oud woudhuisje met een houtkachel, waar ook in de koudere maanden gezellig en uitgebreid geproefd kan worden. Neem hiervoor contact op met de eigenaren via de website www.frysling.nl.

 

  1. Wijngaard de Apostelhoeve in Maastricht, Limburg.

Zelfs niet-wijnkenners hebben weleens van de Apostelhoeve gehoord; het is namelijk de oudste en bekendste wijngaard van ons land. ‘Oudste wijngaard’ heeft in Nederland natuurlijk niet hetzelfde gewicht als in bijv. Frankrijk, maar desalniettemin is deze wijngaard al bijna 50 jaar oud.

In 1970 herintroduceerde Hugo Hulst de wijnstok in het mooie Limburgse Mergelland en inmiddels is dit wijndomein ruim 10 hectare groot en levert het zes droge witte wijnen en twee mousserende wijnen op. De wijnen vindt u op de wijnkaart in menig toprestaurants – niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland en Frankrijk.

De wijngaard bevindt zich bovenop de Louwberg die een rijke bodem vol löss, mergel en kiezels kent. Deze componenten vormen een basis voor het ‘witte goud’ van de familie Hulst en hebben bijgedragen aan de vele prijzen en medailles.

Mocht u kennis willen maken met dit wijnhuis, dan biedt de Apostelhoeve de mogelijkheid voor een rondleiding met o.a. een bezoek aan de wijngaard, het pershuis en de wijnkelders en natuurlijk is er ook een wijnproeverij. U kunt een afspraak maken via de website www.apostelhoeve.nl.

  1. Wijngaard Domein Hof te Dieren in Dieren, Gelderland.

Ook in Gelderland zijn de wijnstokken te vinden. Eigenaren Youp en Riet Cretier begonnen deze wijngaard in 2004. Na een uitgebreide zoektocht naar pachtgrond om een geschikte wijngaard te kunnen aanleggen kwamen ze een bijzonder stuk grond tegen :op het historische landgoed waar prins Willem II ooit zijn jachtslot liet bouwen.

Een cursus wijndruiventeelt door de Wageningen Universiteit (WUR) ging eraan vooraf, en vervolgens zijn Youp en Riet Cretier begonnen aan de twee hectare grasland op Gelderse löss, die heeft bewezen een uitstekende wijn op te kunnen leveren.

Al sinds 1992 bestaat het terrein van de wijngaard uit biologische grond en dat is het ook gebleven. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmeststoffen gebruikt en dat heeft de wijngaard een biologisch certificaat opgeleverd. Het biologisch evenwicht wordt zoveel mogelijk bewaard door het inzetten van natuurlijke vijanden van insecten en andere plagen: lieveheersbeestjes, sluipwespen, zweefvliegen, enzovoorts. Ook muizen en mollen worden bestreden met roofvogels, reigers en ooievaars.

Verschillende wijnen binnen het assortiment hebben mooie medailles en/of keurzegels gewonnen. Deze kunt u zelf proberen op de wijngaard na een rondleiding met uitsluitend een wijnproeverij. Voor een overzicht van verschillende arrangementen bezoek de website op www.domeinhoftedieren.nl.

We hopen dat u met deze tips inspiratie heeft kunnen opdoen voor leuk en lekker dagje uit binnen Nederland! Mocht u nog leuke tips hebben, laat het ons vooral weten via info@bonduo.nl.

Reacties

Uw reactie:

U heeft uw naam niet opgegeven
U heeft geen of een ongeldig e-mailadres opgegeven

Wij hebben uw reactie succesvol ontvangen.
Oeps, er is iets mis gegaan bij het versturen. Probeer het later opnieuw.

{{post.naam}}: {{post.reply}}